Które noże kupić do naszej kuchni?
Posted on 14/05/2022 7:45am
Noże wyspecjalizowane albo uniwersalne - do krajania rybek, warzyw oraz pieczywa. Jakiego typu noże powinniśmy mieć w naszej kuchni, aby krojenie, cięcie jak też obieranie było łatwe?
Author: Michael Coghlan
Source: http://www.flickr.com
Nóż towarzyszy człekom od czasów prehistorycznych. Najpierw był to wyostrzony kawałek kamienia, który z czasem został zastąpiony przez metalowe noże. Z początku służył on ludziom jako narzędzie myśliwskie, potem zaczęto go użytkować w trakcie obróbki pokarmów. Wybór kuchennych noży jest obecnie naprawdę olbrzymi. Przegląd zacznijmy od noża "szefa kuchni". Jest to dosyć duży nóż z szeroką klingą (to ten fragment z ostrzem) a także tzw. "brodą", zatem częścią klingi sterczącym poza rękojeść. Możemy używać go niemalże do wszystkiego: mięska, warzyw, wędlin. Ze względu na format może być jednak niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych bądź drobnych.
Absorbujący artykuł? Jeśli tak uważasz, kliknij bez wahania ten link, ponieważ w witrynie (http://www.myj-car.pl/detailing/), którą tu znajdziesz, także jest coś ciekawego!
Dla nich lepszy jest nóż wielofunkcyjny, z troszeczkę węższą klingą.
Absorbujący artykuł? Jeśli tak uważasz, kliknij bez wahania ten link, ponieważ w witrynie (http://www.myj-car.pl/detailing/), którą tu znajdziesz, także jest coś ciekawego!
Dla nich lepszy jest nóż wielofunkcyjny, z troszeczkę węższą klingą.
Author: 微醺漂移
Source: http://www.flickr.com
Bardzo zróżnicowane wymiary i kształty posiadają natomiast noże do zadań specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba - bez kłopotu go rozpoznasz po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi on sobie nawet z chrupką skórką świeżo upieczonego chlebka. Do owoców i jarzyn służy mały nóż z ostrzem prostym (na przykład do jabłek) albo ostrzem ząbkowanym (m.in. do krajania jarzyn z twardą skórką). Noże do filetowania ryb i mięsiwa - czynności rozpatrywanej za pewną z najtrudniejszych w sztuce kulinarnej, posiadają dosyć wąską, ale sztywną klingę.
Wytwórcy proponują też coraz więcej noży o węższej specjalizacji, przykładowo do sera albo skrobania rybek. Mogą okazać się nadzwyczaj pomocne, jeżeli dany wyrób często gości na naszych stołach.